Image
  • Σύνδεσμοι
  • Χορηγοί
  • Επικοινωνία
Main Menu
Αρχικη
Ιστορικο
Προγραμμα
Παραγωγοι
Νεες Κυκλοφοριες
Οι προτασεις μας
Τα Νεα μας
ΑΡΘΡΑ
Εκδηλωσεις
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ
Συνεντευξεις
Βιβλιο Επισκεπτων
Αθλητικα
Χορηγοι
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Επικοινωνια
 
 
 

Login Form
Όνομα χρήστη:

Κωδικός:

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση κωδικού μεσω Email
Δεν έχεις γίνει μέλος ακόμη; Γίνε μέλος τώρα, κάνε κλικ εδώ.
ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ
Μαντιναδες
ΜΑΝΤΙΝΑΔΟΣΤΕΛΕΙΩΜΑΤΑ
Οι Μαντιναδες σας
ΧΡΗΣΙΜΑ
Ιατρικα
Κρητη-Παραδοση
ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ
Κρητικα Οργανα
ΧΟΡΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Διακοπες στην Κρητη
Κρητικη Διατροφη
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Βιβλια
Video
Φωτογραφιες
Κρητικο Γλωσσαρι
Τα μελη μας
ON AIR
Διαφημιζομενοι
ΧΟΡΗΓΟΙ
ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΗ TV
Αναζήτηση...

Αρχικη arrow ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ arrow Μαγειρεματα στην Κρητη

 

Σε αυτή τη σελίδα σκοπός μας είναι να θυμηθούμε και να σας φέρουμε κοντά

στις παραδοσιακές συνταγές ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ  της  ΚΡΗΤΗΣ .

Άλλωστε η κρητική διατροφή προηγείται με διαφορά των υπολοίπων όπου γης

από αρχαιοτάτων χρόνων. 

 

ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

=============================

 

 
Ντάκος    

Υλικά για (4 άτομα)


Υλικά

4 παξιμάδια κριθαρένια (είναι στρογγυλά)
4 ώριμες τομάτες
1/4 κιλ. μυζήθρα ξυνή
αλάτι
λάδι  
ρίγανη
 

Εκτέλεση

ImageΒρέχουμε τα παξιμάδια ελάχιστα, με νερό.

Βάζουμε από μία κουταλιά της σούπας λάδι σε κάθε παξιμάδι, ή παραπάνω αν μας αρέσει. Τρίβουμε τη φρέσκια τομάτα και τη βάζουμε πάνω στα παξιμάδια. Προσθέτουμε το αλάτι, τη ρίγανη και τη φρέσκια μυζήθρα πάνω από την τομάτα και ο ντάκος μας είναι έτοιμος.

 

 

 

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Αγκινάρες με κουκιά    

Υλικά για ( 6 άτομα )

Υλικά

12 μέτριες αγκινάρες
1 κιλό κουκιά
1 νεροπότηρο λάδι
2 κουταλιές σούπας άνηθο
χυμό 2 μέτριων λεμονιών
1 κουταλιά σούπας αλεύρι (για όλες τις χρήσεις), αλάτι, πιπέρι
 

Εκτέλεση

ImageΚαθαρίζουμε και πλένουμε τις αγκινάρες, τις κόβουμε στα τέσσερα ή τις αφήνουμε ολόκληρες και τις βάζουμε σε ένα μπόλ με νερό και λίγο λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Καθαρίζουμε τα κουκιά και κρατάμε και τα εξωφυλλα τους αν είναι τρυφερά. Τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι μαζί τον ψιλοκομμένο άνηθο για 5-7 λεπτά. Αμέσως μετά τις αγκινάρες, και τα ανακατεύουμε όλα μαζί, προσθέτουμε λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν για 20’-25’ σε μέτρια φωτιά. Σ’ ένα μεγάλο φλιτζάνι, βάζουμε το χυμό των λεμονιών λίγη σάλτσα από την κατσαρόλα και το αλεύρι ανακατεύοντάς πολύ καλά ώστε να διαλυθεί εντελώς και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, τρία λεπτά πριν σβήσουμε τη φωτιά, ανακατεύοντας προσεκτικά.

 

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
Μακαρούνια Σκιουφιχτά    

Υλικά

½ κιλό αλεύρι
1 ποτήρι νερό
1 κουταλάκι αλάτι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1κούπα τυρί ανθότυρο τριμμένο
1 - 2 κουταλιές βούτυρο
 

Εκτέλεση

ImageΖυμώνουμε το αλεύρι με το νερό, το αλάτι, 3 κουταλιές ελαιόλαδο. Αφήνουμε τη ζύμη μια ώρα και μετά φτιάχνομε τα μακαρόνια: πλάθομε ένα κορδόνι σε μέγεθος δακτύλου και κόβουμε ένα ένα κομματάκι (3 περίπου εκατοστά), βάζουμε δυνατά τα δάκτυλά μας μέσα στη ζύμη και τρίβοντάς τα πάνω στο τραπέζι τα απομακρύνουμε και κάνουμε ένα κοντόχοντρο μακαρόνι (σαν βαρκούλα), αδειανό στη μέση.
Απλώνουμε τα μακαρόνια πάνω σε λίγο αλεύρι και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά, περίπου μια ώρα. Πριν τα βράσομε, τα κοσκινίζομε για να φύγει το περίσσιο αλεύρι. Βράζουμε νερό, ρίχνομε μέσα τα μακαρόνια και βράζομε μισή ώρα. Τα βγάζομε με τρυπητή κουτάλα και τα σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, τα περιχύνουμε με καυτό βούτυρο (στακοβούτυρο) και πασπαλίζομε με τον τριμμένο ανθότυρο. Τρώγονται ζεστά.

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Χοχλιοί μπουρμπουριστοί    

Χοχλιοί

Προετοιμασία

Βάζουμε τους χοχλιούς σε μία λεκάνη με νερό και τους αφήνουμε μέσα μέχρι να βγάλουν έξω τα κεφάλια τους (1/2  με 3/4 της ώρας) και τους καθαρίζουμε καλά. Πετάμε όσους δεν έχουν βγάλει το κεφάλι τους έξω. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό μέχρι τη μέση, και μόλις βράσει τους ρίχνουμε μέσα με τρείς κουταλιές αλάτι και όταν αρχίσουν να βγάζουν αφρούς προσθέτουμε ένα ποτήρι του κρασιού ξύδι και τους αφήνουμε να βράσουν για δέκα λεπτά. Κατόπιν, πετάμε το νερό και τους ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό. Η προετοιμασία ισχύει για όλες τις συνταγιές.


Χοχλιοί
μπουμπουριστοί 

Υλικά για ( 6 άτομα )

Υλικά

1 κιλό χοχλιούς
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί ή ξύδι
1 ποτηράκι του κρασιού αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
αλάτι, πιπέρι, δεντρολίβανο
 

Εκτέλεση

ImageΑλατίζουμε τους χοχλιούς, τους αλευρώνουμε και τους βάζουμε στο καυτό λάδι με το στόμιο προς τα κάτω για τρία λεπτά. Ρίχνουμε το δεντρολίβανο, το αλάτι, το πιπέρι, τους ανακατεύουμε μία φορά και μετά από δύο λεπτά τους σβήνουμε με το κρασί. Τους αφήνουμε να πάρουν μια βράση κι είναι έτοιμοι για σερβίρισμα.
Κατά μια άλλη εκδοχή, κάνουμε κουρκούτι με αλεύρι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και σκόρδο (αν το επιθυμούμε), γεμίζουμε το στόμιο των χοχλιών με το μείγμα μας και τους τηγανίζουμε στο λάδι με το δεντρολίβανο.

 

 

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Στάκα με τ' αυγά 

Υλικά (για 6 άτομα)

·         1 κιλό στάκα

·         1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι

·         1 φλυτζανάκι νερό (καυτό)

·         12 αυγά

Εκτέλεση

ImageΑδειάζετε την στάκα σε μια κατσαρόλα. Σε ένα λεκανάκι βάζετε το αλεύρι. Ψήνετε τη στάκα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει τελείως (πριν βράσει). Όταν λιώσει, παίρνετε 3-4 κουταλι.ες στάκα, τις βάζετε στο λεκανάκι σιγά-σιγά στην κατσαρόλα με την υπόλοιπη στάκα, ανακατεύοντας συνέχεια.

Ψήνετε για μισή ώρα περίπου σε χαμηλή φωτιά. Όταν ψηθεί, προσθέτετε 1 φλιτζανάκι καυτό νερό.

Τηγανίζετε 2 αυγά μάτια για κάθε άτομο. Σερβίρετε τα αυγά ανά δυο και σε κάθε πιάτο προσθέτετε 2 κουταλιές στάκα.

 

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Κρεατότουρτα με στάκα

Υλικά

Ζύμη 

1 κιλό αλεύρι

30 γραμ. μαγιά μπύρας

 1 κρασοπότηρο γάλα 

2 αυγά

ζωμό από το κρέας (2 φλιτζάνες)

 1 κουταλιά βούτυρο,

 αλάτι

  Γέμιση

1 κιλό κρέας ψαχνό ( αρνί ή κατσίκι )

1 κιλό μυζήθρα μαλάκα

3 κουταλιές στάκα

3 κουταλιές βούτυρο

αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

1 λεμόνι   

Εκτέλεση

ImageΚόβουμε το κρέας μικρά κομμάτια. Του βάζουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λεμόνι και το αφήνουμε σ' ένα τρυπητό για μια ώρα. Φτιάχνουμε το ζυμάρι. Διαλύουμε πρώτα τη μαγιά στο χλιαρό γάλα, προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι και αφήνουμε το προζύμι να φουσκώσει. Αφού φουσκώσει προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα ζuμώνουμε. Δεν χρησιμοποιούμε νερό αλλά λίγο ζωμό κρέατος. Ανοίγουμε 2 φύλλα μισό εκατοστό στο πάχος. Λαδώνουμε το ταψί και βάζουμε το πρώτο φύλλο. Στρώνουμε το ένα τρίτο της μυζήθρας, αφήνοντας περιθώριο 2 δάχτυλα από το ζυμάρι. Από πάνω βάζουμε το μισό κρέας, συνεχίζουμε με ένα τρίτο της μυζήθρας, προσθέτουμε το υπόλοιπο κρέας και την υπόλοιπη μυζήθρα. Στο τέλος απλώνουμε το βούτυρο και τη στάκα. Από πάνω στρώνουμε το δεύτερο φύλλο γυρνώντας τις άκρες του κάτω φύλλου και πιέζοντάς τις με τα δάχτυλα για να κλείσει καλά. 

Αλείφουμε με αυγό χτυπημένο με λίγο νερό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε την κρεατότουρτα σε σιγανό φούρνο για περίπου 2 ώρες.

 

 

 

       Ταβέρνα Λιμάκης 

  Image

Image Image  

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

   

 

 Image

Ψηφοφορια
Από ποια περιοχή μας ακούτε ?
  
Live Radio
ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ
 
ΑΜΕΣΟ ΜΗΝΥΜΑ
ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΜΗΝΥΜΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ
ΣΥΝΔΕΜΕΝΟΙ
Έχουμε 22 επισκέπτες συνδεμένους